| projects | company | site services | contact
spacer
brewster b
brewster
home brewster
 
brewster

Avalon Centre

pdf movie slideshow

The new Avalon Recreation Centre provides a new home for the Community Library and a variety of meeting and activity rooms which have a large range of uses, an indoor sports hall and an early childhood centre.  The building is used as a venue for dances, sports, study, community learning and community activities of groups of seniors and youths.

The building is formed by two new double storey pavilions which are grouped around the shell of the original indoor hall which has been upgraded to integrate with the new work.  The pavilions are open, linking out to the street and parklands and also inwards to create strong sense of internal place for the facility.  The arrangement of the new wings creates a central foyer and linking space which gives a visual connection between all major areas of the building.

The facility is the first major non air-conditioned public library to be constructed in this state for many years.  The internal volumes have been designed to encourage natural cross ventilation, a large proportion of the facades are formed by openable glass louvres designed to catch the sea breezes while the internal thermal chimneys give the roofscape a distinctive form.

The new building is placed to address both the main street of the village and the adjacent park which is used as a village green.  The ope, light filled volumes of the centre are placed to define and link with important external public spaces and pathways, creating a strong focus for the community.

Relationship of the building to its site and context

The new building is sited on the edge of the Avalon Village at the end of the shopping strip and next door to Dunbar Park, the village green.  The project involved the construction of major additions to a simple and relatively plain community hall building which was set back from the roadway.

The new work consisted of 2 double storey pavilions one of which addressed the main street and the other forming an ‘L’ faced the adjacent park.  The two wings surrounded the existing hall and created a new internal foyer space which linked all three blocks.

The Council required an open, youthful and friendly building which might suit the mixed surfing and seaside culture of the area.  The building responded with a ‘loose fit’ design approach using timber floors and ceilings offset against the exposed steelwork frame.

The northern and eastern facades were conceived of as ‘beach house verandahs’ and incorporate use of exposed structure and glass louvre walls.  Internally they create friendly, loose and informal spaces.

Environmental/Energy Efficiency

The environmental performance of the building was an important client requirement and the incorporation of ESD principles was a major design consideration.  The architecture of the building maximises the availability of natural ventilation with its high racked ceilings and large areas of openable facade designed to catch the sea breezes.  High level motorised louvres can be remotely operated to allow cross ventilation.  The raised ceiling area over the library workroom and the void linking the foyer spaces act as thermal chimneys to encourage cross flow ventilation.  Openable louvres are designed to encourage the Venturi effect and further promote ventilation.

physical size:
cost: $
completed: 2005

slideshow









   similar projects

th0
Bungaree Recreation Centre

th2
Italian forum Cultural Centre

th3
Monavale Civic Centre

th4
Strathfield Library